Korte historiek ‘Bataljon Bevrijding’

De geschiedenis van het Bataljon Bevrijding , start bij de Brigade Bevrijding (zie historiek Brigade Piron).

Vanaf 15 mei 1945 tot 17 december 1945 neemt de Brigade Bevrijding deel aan de bezetting van Duitsland. Nieuwe rekruten komen de plaats innemen van de veteranen.

Tussen 17 december 1945 en 10 mei 1946 is Brugge de eerste garnizoensstad.

Op 8 maart 1946 krijgen de drie bataljons van de Brigade Bevrijding elk een eigen naam. Het eerste bataljon krijgt de naam ‘Bevrijding’, het 2e bataljon wordt het 1e Linie en het 3e bataljon wordt het 2e Linie. Op 1 augustus 1946 ruilen het 1e Linie en het Bataljon Bevrijding hun benaming, tradities en korpscommandant, zodat uiteindelijk het oorspronkelijke 2e bataljon de naam ‘Bevrijding’ draagt.

Op 10 mei 1946 vertrekt de Brigade opnieuw naar Duitsland. Het Bataljon Bevrijding wordt ingekwartierd in Euskirchen.

In 1949 krijgt het Bataljon Bevrijding Siegen als garnizoensstad.

Later werden het 1e en 2e Linie Regiment ontbonden en houdt het Bataljon Bevrijding het verleden en de tradities van de Groepering/Brigade Piron in ere.

In 1960 wordt ter gelegenheid van de onafhankelijkheid van het toenmalige Belgisch-Kongo, terug beroep gedaan op het Bataljon Bevrijding. Twee Marscompagnies en de staf worden ingezet om de rust en orde te herstellen.

In 1962 verblijft een derde Marseenheid in Rwanda-Burundi.

In 1970 wordt Leopoldsburg de nieuwe garnizoensplaats van het Bataljon Bevrijding.

In het kader van een zoveelste herstructurering van Defensie, fusioneert het Bataljon Bevrijding op 27 juni 1992 met het 5 Linie Regiment, afkomstig uit het Duitse Soest.

In volle herstructurering is het Bataljon Bevrijding ook pilooteenheid voor de humanitaire opdracht BELBAT 2, welke uiteindelijk wordt uitgevoerd door het Regiment Bevrijding – 5 Linie.

Nieuwsflitsen

Upgrade

De site ondergaat momenteel een grote upgrade. Sommige functies zullen tijdelijk onbeschikbaar zijn. Onze excuses voor het ongemak...

Lidgeld

Vergeet uw lidgeld niet te betalen!